Věděli jste, že bílkoviny jsou po vodě druhou nejrozšířenější látkou v těle? Bez bílkovin doslova nemůžeme žít. Bílkoviny jsou jedním z nejzákladnějších stavebních prvků těla a neslouží jen k budování svalové hmoty. Bílkoviny pomáhají při vývoji kostí, kůže a chrupavek - a zároveň podporují pocit sytosti a hubnutí. Zde jsou další fakta o bílkovinách, která možná neznáte:
1. Bílkoviny se vyskytují v každé buňce našeho těla. Bez bílkovin by život neexistoval.
2. Podle výzkumů jsou bílkoviny nejsytějším makrem, což pomáhá vysvětlit, proč vysokoproteinové diety pomáhají podporovat hubnutí a udržení hmotnosti.
3. Bílkoviny se skládají z 22 aminokyselin, z nichž devět je esenciálních, což znamená, že je musíme získávat potravou, protože naše tělo si je nedokáže vyrobit.
4.Každý gram bílkovin poskytuje 4 kalorie.
5. Bílkoviny musíte jíst každý den. Tělo nemůže ukládat bílkoviny jako sacharidy a tuky.
6. Životnost bílkovin v těle je dva dny.
7. Přibližně jednu pětinu naší tělesné hmotnosti tvoří bílkoviny.
8. Na cestách nebo po posilovně, mezi jídly, jako svačina nebo dokonce těsně před spaním - proteinové koktejly jsou velmi pohodlným způsobem, jak denně splnit příjem bílkovin.
9. Z proteinových prášků můžete vařit. Od muffinů, palačinek, koktejlů a smoothie misek až po vafle, sušenky a koláče - můžete efektivně zahnat mlsnou a zároveň zvýšit příjem bílkovin.
10. Modern Source Plant-Based Protein se skládá z jedinečné směsi organického rýžového bílkovinného izolátu, hrachového bílkovinného izolátu, bramborového proteinu a brusinkového proteinu ve specifickém poměru, který mu pomáhá zajistit silný aminokyselinový profil ideální pro ty, kteří jsou vegany a rádi cvičí.
11. Tuňák žlutoploutvý obsahuje nejvíce bílkovin (30 g na 100 g porce) ze všech ryb. Následují ančovičky (29 g), losos (27 g), halibut (27 g), snapper (26 g) a tilapie (26 g).
12. Nízkosacharidový parmezán obsahuje nejvyšší množství bílkovin, které lze mezi sýry nalézt, a to 41,6 g na 100 g porce (to je ale asi půl šálku sýra!).
13. Dýňová semínka poskytují 33 g bílkovin na 100 g porce.
14. Cvrčci však poskytují 60 g bílkovin na 100 g porce (to je asi 3,5 unce). Cvrčci!